Abstract
Animals can maximize fitness by optimizing energy acquisition through the selection of favorable foraging habitats, but trade-offs exist between time spent in preferred feeding habitats, energetic costs of travel, and reproductive constraints. For pelagic seabirds, geographic distribution of suitable breeding islands can restrict access to marine prey resources and influence foraging strategies. Laysan (Phoebastria immutabilis) and black-footed albatrosses (P. nigripes) breeding in the Northwest Hawaiian Islands, and Indian yellow-nosed albatrosses (Thalassarche carteri) breeding in the Southern Indian Ocean, utilize productive subtropical-subpolar transition zones during their breeding and non-breeding periods, but this marine feature is at a comparatively greater distance for Hawaiian albatrosses during the breeding period due to location of nesting islands. We investigated the foraging behavior and energetics of these three species to evaluate how proximity to preferred marine habitats has influenced their overall foraging strategies. During incubation, all three species traveled to subtropical-subpolar transition zones, however, Hawaiian albatrosses ranged farther to reach this habitat. All species reduced time at sea during brooding, and Hawaiian albatrosses reduced their foraging ranges to distances similar to yellow-nosed albatrosses. As a consequence, Hawaiian albatrosses foraged in the warm, oligotrophic environment of the subtropical gyre during brooding while yellow-nosed albatrosses continued to forage in a subtropical-subpolar transition zone. Landing rates, an indicator of foraging effort, did not differ between reproductive stages and were highly variable within and among species. Hawaiian albatrosses generally spent more time in flight compared to yellow-nosed albatrosses, a strategy that may relate to searching for dispersed and unpredictable prey. Mean absolute field-metabolic rate (FMR) was greatest for black-footed albatrosses, and similar between Laysan and yellow-nosed albatrosses, but mass-specific FMR did not differ between species. Hawaiian albatrosses had lower total body water than yellow-nosed albatrosses (indicating greater lipid reserves), and had FMRs that fell below the allometric relationship for studied albatross species, attributes that likely reflect physiological adaptations for foraging in a low-productivity environment.
Introduction
Animals can maximize fitness by optimizing energy acquisition through the selection of preferred habitats (Emlen, ; MacArthur and Pianka, 1966; Levins, 1968; Pyke, 1984), however, trade-offs exist when preferred foraging habitats are distant to breeding habitats (Charnov, ; Orians and Pearson, 1979; Alerstam and Högstedt, ; Weimerskirch and Cherel, 1998). In the marine environment, animals that breed on land but forage at sea should adopt a strategy that optimizes energy gain while minimizing the cost of transporting energy resources (e.g., food, oil, milk) back to the breeding site (Ricklefs, 1983; Pennycuick et al., 1984; Costa, ; Houston, 1993; Costa and Shaffer, ). Because marine prey are patchily distributed within a fluid, dynamic environment (MacKas and Boyd, 1979; Russell et al., 1992; Fauchald et al., ; Weimerskirch, 2007), marine predators can optimize energy acquisition by exploiting physical oceanographic features that aggregate prey resources (Schneider, 1990; Hunt, 1997; Hunt et al., 1998; Croll et al., ; Keiper et al., 2005). According to central place foraging theory, whether or not an individual selects a prey patch depends on its distance to the central place as well as its quality (Orians and Pearson, 1979; Olsson and Bolin, 2014). Therefore, proximity of the breeding site to productive marine habitat is likely to play a role in shaping foraging strategies of marine predators (Costa, ; Harding et al., 2013).
For pelagic seabirds, access to preferred marine habitats during the breeding season depends on location of the breeding colony, reproductive stage, and energetic costs of travel (Orians and Pearson, 1979; Weimerskirch et al., 1993; Guinet et al., 1997; Shaffer et al., 2003). Albatrosses are well-adapted to long-distance travel due to their economical mode of flight (Pennycuick, 1982; Costa and Shaffer, ; Sibly et al., 2012) and anatomical specialization for soaring and gliding (Pennycuick, 1982), which enable low flight costs (Costa and Prince, ; Shaffer et al., 2004). Albatross foraging range is variably constrained during the breeding period, however, due to changing energetic requirements at the nest. During incubation, the fasting capabilities of adults allow breeding pairs to alternate long shifts at the nest (~2–3 weeks) with far-ranging trips to sea. Foraging range contracts toward the end of incubation, and becomes most restricted during the brooding period, when young chicks require frequent meals and adults alternate short trips to sea (~3 days) with time spent at the nest provisioning young chicks. The chick-rearing period begins when the fasting and thermoregulatory capabilities of chicks have developed sufficiently for them to remain at the nest independently, enabling both adults to take longer trips to sea (~2–3 weeks). Albatrosses are therefore able to search for prey resources in productive habitats on basin-wide scales during the incubation and chick-rearing periods (Jouventin and Weimerskirch, 1990; BirdLife International, ; Kappes et al., 2015), but are limited to short-distance trips during brooding, when energy deficits can occur in order to maximize food delivery to the chick (Ricklefs, 1983; Shaffer et al., 2003). When rearing larger chicks, albatrosses allocate resources between themselves and their offspring, and may employ a dual foraging strategy, whereby adults maximize prey delivery to chicks by making short-distance trips, and restore their body condition when making long-distance trips (Weimerskirch et al., 1997).
Laysan (Phoebastria immutabilis) and black-footed albatrosses (P. nigripes) breeding in the Hawaiian Islands, and Indian yellow-nosed albatrosses (Thalassarche carteri) breeding on Amsterdam Island in the southern Indian Ocean, utilize similar marine habitats (in two different ocean basins) when making long-range movements, but differ in terms of accessibility of preferred foraging habitats during the breeding period. On long foraging trips during incubation and chick-rearing, all three species utilize subtropical-subpolar transition zones (Hyrenbach et al., 2002; Pinaud and Weimerskirch, 2005; Pinaud et al., 2005; Kappes et al., 2015) where warm, subtropical waters come into contact with cooler, subpolar waters (Backus, ; Olson, 2001). These are highly productive pelagic habitats (Lutjeharms and Valentine, 1984; Barange et al., ; Read et al., 2000; Olson, 2001; Polovina et al., 2001) that provide enhanced foraging opportunities for surface-feeding predators like albatrosses because surface convergence along frontal boundaries can aggregate neustonic or buoyant prey (Olson and Backus, 1985; Franks, ; Govoni and Grimes, ; Olson et al., 1994). During the brooding period, however, when albatrosses take shorter foraging trips, Laysan and black-footed albatrosses are restricted to foraging in warm, oligotrophic waters (Fernández et al., ; Kappes et al., 2010, 2015) where prey abundance may be lower (Ashmole, ; Ballance et al., ). Conversely, yellow-nosed albatrosses have access to cooler, more productive waters similar to habitats utilized during incubation and chick-rearing (Figure 1; Pinaud and Weimerskirch, 2005; Pinaud et al., 2005). The latter case is more characteristic of albatrosses in general; most albatrosses breed on islands in productive pelagic or coastal upwelling environments (Tickell, 2000).
Figure 1
We compared the foraging movements and activity patterns of Laysan, black-footed, and yellow-nosed albatrosses during the incubation and brooding periods, and measured energy expenditure during the brooding phase. By comparing closely related species with breeding locations that differ in terms of proximity to preferred marine habitats, we evaluated how these species respond behaviorally and physiologically to differing environmental conditions and reproductive demands. We hypothesized that during incubation, when all three species forage in productive subtropical-subpolar transition zones, activity patterns would be similar among species, but that differences would emerge during brooding when Hawaiian albatrosses are constrained to forage in an oligotrophic environment and competition for resources is likely high. Specifically, we hypothesized that Hawaiian albatrosses would spend more time in flight than yellow-nosed albatrosses during brooding, due to greater time spent in transit between more dispersed prey patches. We also hypothesized that Laysan and black-footed albatrosses would have lower landing rates and expend less energy at sea than yellow-nosed albatrosses during brooding, as a means of reducing energetic costs of foraging in a low-productivity environment.
Methods
Tracking activities
We studied Laysan and black-footed albatrosses at Tern Island (23.87°N, 166.28°W), French Frigate Shoals, Northwest Hawaiian Islands during the 2002–2003, 2004–2005, and 2005–2006 breeding seasons, and Indian yellow-nosed albatrosses at Amsterdam Island (37.86°S, 77.52°E), Southern Indian Ocean, during the 2006-07 breeding season. We used satellite telemetry to determine at-sea locations of foraging albatrosses during late incubation and brooding to characterize differences in behavior between species and reproductive stages. During brooding, we also measured field metabolic rates of tracked albatrosses using the doubly labeled water technique (Lifson and McClintock, 1966; Nagy, 1980; Speakman, 1997).
Seventy-five adult albatrosses were equipped with satellite platform terminal transmitters (30 g Pico-100, Microwave Telemetry, Columbia, MD; and 35 g SPOT4, Wildlife Computers, Redmond, WA) during late incubation (within 2 weeks of hatch date; 10 Laysan, 11 black-footed, 11 yellow-nosed albatrosses) and brooding (15 Laysan, 13 black-footed, 15 yellow-nosed albatrosses). Satellite tags were attached to dorsal feathers with adhesive tape (tesa®, Hamburg, Germany), and satellite transmissions were downloaded via the Argos satellite system (Service Argos, Inc., Largo, MD). Individuals were also equipped with temperature recorders (10 g Lotek LTD 2400 and 1100, Lotek Wireless, St. John's, Newfoundland) attached to a plastic leg band so that temperature recordings (±0.05°C) could be used to characterize activity patterns while at sea (Wilson et al., 1995). Foraging activity is only presented for the brooding period, when high-resolution (12 s) temperature records were available. In all cases, total mass of deployed devices was <2% of bird body mass, which is under the recommended limit for albatross tracking studies (Phillips et al., 2003). Sex was determined from blood samples (Fridolfsson and Ellegren, ) for all individuals tracked. All protocols employed in this study were approved by the Institutional Animal Care and Use Committees, University of California Santa Cruz.
Foraging behavior
We delimited albatross foraging tracks based on visual observations of departure and arrival times from twice-daily nest checks during incubation, and hourly nest checks from dawn to dusk during brooding. To remove unlikely Argos locations, tracks were filtered using the Iknos Toolkit (Y. Tremblay, unpublished program) for Matlab (The MathWorks, Natick, MA), following Kappes et al. (2010). First, a speed filter of 80 km h−1 was applied to transit rates between successive locations (following Hyrenbach et al., 2002; Suryan et al., 2006) to remove unrealistic flight speeds (Spear and Ainley, 1997). Next, the maximum change in azimuth was set to 170° to remove track spikes between successive locations that are likely to be erroneous (Keating, 1994; Freitas et al., ). Finally, to avoid errors in transit rate determination (Hays et al., 2001), the minimum time between successive fixes was set to 10 min.
We calculated maximum distance traveled from the colony using great-circle distances to account for the earth's curvature. We divided great-circle distances between off-colony Argos locations by the time between successive locations to calculate average transit rate. To characterize albatross foraging activity patterns, we determined the proportion of time spent in flight and the frequency of landings on the sea surface. Landing rates are indicative of feeding effort (Weimerskirch et al., 2000; Shaffer et al., 2001a) because albatrosses must land on the sea surface in order to consume prey (Conners et al., ). Previous research has demonstrated that take-offs and landings are the most energetically demanding activities albatrosses engage in at sea (Weimerskirch et al., 2000), and landing rates of wandering albatrosses (Diomedea exulans) are correlated with field metabolic rates (Shaffer et al., 2001a). We used an algorithm (Iknos toolkit for Matlab; Y. Tremblay, unpublished program; Kappes et al., 2015) to identify landings based on rapid changes in temperature, and stable periods associated with sitting on the sea surface (Wilson et al., 1995), for those individuals equipped with temperature records. We defined daylight hours based on civil twilight (sun no more than 6° below the horizon) using NOAA's solar calculator in the maptools package in R (Lewin-Koh and Bivand, 2010) and temporally-matching to tracking locations.
Field metabolic rates
Doubly labeled water was used to determine field metabolic rates (FMR) of Laysan, black-footed, and yellow-nosed albatrosses at sea (FMRat−sea) and at the nest (FMRon−nest) during the brooding period (Lifson and McClintock, 1966; Nagy, 1980; Speakman, 1997). Fifteen birds of each species were captured at the nest immediately following a mate switch, and an initial blood sample (0.5–3.5 ml) was collected from a vein on the tarsus. Albatrosses were given an intraperitoneal injection of 1.6–1.9 ml sterile water containing 0.9% NaCl, and either 34.5 atom percentage oxygen-18 and 35.9 atom percentage deuterium (Laysan and black-footed albatrosses), or 29.8 atom percentage oxygen-18 and 5.0 Mbq g−1 of tritiated water (yellow-nosed albatrosses). Mass of injectate (±0.01 g) was determined by weighing the syringe before and after injection using a portable field balance (Ohaus Corp., Pine Brook, NJ). Each bird was weighed to the nearest 50 g using either a spring-loaded Pesola (Pesola AG, Baar, Switzerland) or Salter scale (Salter Weightronix Ltd, West Bromwich, UK) and then placed in a box or holding pen; isotopes were allowed to equilibrate for ~90 min (Shaffer et al., 2001b) before a second blood sample was collected. Three Laysan, two black-footed, and three yellow-nosed albatrosses were held for 3 h to help ensure equilibration when there was evidence that injections may have been made into the gastrointestinal cavity or cutaneous fat. All individuals were equipped with satellite tags and/or temperature recorders and released at the nest. After completion of a foraging trip, each bird was recaptured and a third blood sample was collected, within 2–3 h of returning to the colony. Satellite tags and temperature recorders were then removed and final body mass was measured. To determine FMRon−nest, three Laysan, four black-footed, and three yellow-nosed albatrosses were subsequently captured after 2 days at the nest and a fourth blood sample was collected from these individuals. In one instance, a Laysan albatross did not depart to sea after release, but instead switched with its mate again and remained on the nest; for this individual only FMRon−nest was calculated. This double-switching behavior was also observed at Laysan and black-footed albatross nests checked daily to determine attendance patterns of control individuals.
Due to equipment limitations, one black-footed albatross was equipped with a temperature recorder only, two yellow-nosed albatrosses were equipped with satellite tags only, and one black-footed albatross was equipped with a GPS tag (TechnoSmart, Rome, Italy) rather than a satellite tag; in this case, the GPS record demonstrated that the individual stayed near Tern Island overnight and then returned to the nest (short departures were also observed in control pairs, with both members of the pair remaining at the nest for several days in some cases). As this was not representative of FMRat−sea or FMRon−nest, the metabolic rate measured for this individual is not included in the subsequent analyses.
All blood samples were collected with a syringe and 21–25 gauge needle, transferred to a vacutainer (B-D brand with spray-coated lithium heparin, Beckton-Dickinson, Franklin Lakes, NJ) and stored in a cooler with cold packs until centrifugation on the day of collection. Plasma was transferred to 2 ml cryogenic plastic screw cap vials (with silicon O-rings; Corning Inc., Corning, NY) and frozen until isotopic analyses were performed. Aliquots of water distilled from plasma samples (following Ortiz et al., 1978) were then used to determine specific activity of deuterium by laser-absorption spectroscopy (University of California Davis, Davis, CA) or tritium by scintillation spectrometry (LS 6500, Beckman Coulter Inc., Fullterton, CA) in triplicate; specific activity of oxygen-18 was determined by mass ratio spectrometry (Metabolic Solutions, Nashua, NH).
The initial dilution space of oxygen-18 was used to calculate the volume of initial total body water. To calculate final body water volume, body mass at recapture was multiplied by the initial fractional water content, which has been validated in Shaffer et al. (2006). CO2 production was calculated using equation 2 in Nagy (1980); this equation assumes that body mass of the animal changes linearly with time. For two yellow-nosed albatrosses and one Laysan albatross, FMR was determined using the single sample method described in Speakman (1997), because initial total body water calculations suggested isotopes were not fully equilibrated when the post-equilibration blood sample was collected. FMR (mL g−1 h−1) was converted to kJ (and W) by applying a conversion factor of 24.7 kJ = 1 L CO2 following (Pettit et al., 1988), based on chemical composition of the diet of Laysan albatrosses (Harrison et al., 1983); this conversion factor was assumed to approximate CO2 yield from the diet of black-footed and yellow-nosed albatrosses. Mass-specific FMR (W kg−1) was determined by dividing FMR by mean body mass so that energy expenditure is more directly comparable among species. Because FMR calculations included time spent at the nest before departure and after arrival at the nest, measured FMR was corrected based on visual observations of departure and arrival times at the nest. Following methods of Costa and Prince (), FMRat−sea was calculated as:
We compiled average FMR and body mass values for Hawaiian and yellow-nosed albatrosses with values from other studies (male and female wandering albatrosses (Shaffer et al., 2001a), shy albatrosses (Thalassarche cauta; Green and Brothers, 1995, Abstract from First International Albatross and Petrel Conference, Hobart, Australia), gray-headed albatrosses (T. chrysostoma; Costa and Prince, ), black-browed albatrosses (Thalassarche melanophrys; Shaffer et al., 2004), and Laysan albatrosses during incubation (Pettit et al., 1988) to provide a mechanism for comparing energy expenditure among species (Shaffer, 2011). Given large differences in mass between wandering albatrosses and other studied albatross species, we tested for the effect of genus Diomedea in the relationship between log-transformed FMR and body mass values.
Statistical analysis
Statistical analyses were implemented in the program R (R Development Core Team, 2010). We used ANOVA and Tukey multiple comparison tests (Hothorn et al., 2008) to investigate differences in foraging behavior between species and reproductive stages, and species differences in FMR, total body water, body mass, and foraging activity; Bonferroni-corrected P-values are presented for multiple comparisons. Trip characteristics, landing rates, time in flight, total body water, and FMR for each species did not differ significantly between the sexes, therefore males and females were grouped for all analyses. To meet normality assumptions, percent time in flight was arcsine transformed and landing rate was log transformed prior to analysis. Simple linear regression was used to investigate relationships between foraging behavior and FMRat−sea for each species, and to examine the allometric relationship between log-transformed FMR and body mass for albatrosses from this and other studies. P-values reported are two-tailed, and the significance level was set as P = 0.05. All averages are reported as Mean ± SD.
Results
Foraging behavior
Hawaiian albatrosses traveled significantly farther during incubation compared to brooding (more than four times as far on average; Table 1; P < 0.001 for pair-wise tests), whereas maximum foraging range did not differ between incubation and brooding for yellow-nosed albatrosses (P = 0.08). All three albatross species took foraging trips of longer duration during incubation compared to brooding (P < 0.01 for all pair-wise tests): Hawaiian albatrosses took trips that were more than three times longer, whereas yellow-nosed albatrosses took trips that were just under two times longer on average (Table 1). During the incubation period, the majority of Hawaiian albatrosses traveled north of the Tern Island colony to cooler waters of the North Pacific Transition Zone; during brooding, their movements were restricted to warmer waters of the subtropical gyre (Figures 1, 2). Yellow-nosed albatrosses foraged in similar thermal environments during the incubation and brooding periods (Figure 2). Black-footed albatrosses traveled more rapidly during incubation compared to brooding (P = 0.02); transit rates did not differ between breeding stages for Laysan and yellow-nosed albatrosses (Table 1).
Table 1
| Breeding period | Laysan albatross | Black-footed albatross | Yellow-nosed albatross | |
|---|---|---|---|---|
| Incubation | Number of individuals tracked (M:F) | 10 (8:2) | 11 (6:5) | 11 (5:6) |
| Maximum distance from colony (km) | 1,850 ± 788a,* | 1,437 ± 660a,* | 852 ± 394b | |
| Trip duration (days) | 9.90 ± 4.04* | 8.58 ± 2.33* | 7.31 ± 3.04* | |
| Mean transit rate (km h−1) | 29.3 ± 4.87a | 27.2 ± 5.85a,* | 19.0 ± 4.00b | |
| Brooding | Number of individuals tracked (M:F) | 15 (7:8) | 13 (7:6) | 15 (7:8) |
| Maximum distance from colony (km) | 420 ± 213* | 352 ± 146* | 404 ± 222 | |
| Trip duration (days) | 2.60 ± 0.56* | 2.78 ± 0.82* | 3.97 ± 1.64* | |
| Mean transit rate (km h−1) | 23.4 ± 6.32a | 19.9 ± 4.11ab,* | 15.7 ± 7.56b |
Summary characteristics (Mean ± SD) of foraging trips of Laysan and black-footed albatrosses tracked at Tern Island, Northwest Hawaiian Islands, and Indian yellow-nosed albatrosses tracked at Amsterdam Island, southern Indian Ocean, during late incubation and brooding.
Different lowercase letters indicate significant differences (P < 0.05) among species; asterisks indicate significant differences between reproductive stages.
Figure 2
During the incubation period, Hawaiian albatrosses traveled farther (over 700 km on average) and more rapidly (9 km h−1 on average) than yellow-nosed albatrosses (P < 0.02 for pair-wise tests), but spent a similar amount of time at sea (between 7 and 10 days on average). During brooding, all three species traveled similar distances (~400 km) and durations (3–4 days). Laysan albatrosses traveled more rapidly than yellow-nosed albatrosses during brooding (8 km h−1 on average; P = 0.004), but this was the only species difference in transit rate observed. Sea surface temperature along foraging tracks was most similar among species during incubation; Hawaiian albatrosses used warmer waters than yellow-nosed albatrosses during brooding (Figure 2).
Percent time in flight and landing rates did not differ between reproductive stages for any of the three species (Table 2). During incubation, Hawaiian albatrosses spent more time in flight at night (70–80%) compared to yellow-nosed albatrosses (~50%; Table 2; P < 0.01 for pair-wise tests). During brooding, Hawaiian albatrosses spent more time in flight both during the day (~90%) and at night (80–90%) compared to yellow-nosed albatrosses (~70% during day; ~40% at night; Table 2; P < 0.01 for pair-wise tests). Yellow-nosed albatrosses had higher overall and daytime landing rates than black-footed albatrosses during incubation (P < 0.001), but there were no species differences in overall or daytime landing rates during brooding. All three species demonstrated diel patterns in foraging activity (Table 2).
Table 2
| Breeding period | Laysan albatross | Black-footed albatross | Yellow-nosed albatross | |
|---|---|---|---|---|
| Incubation | Time in flight (%) | 79.2 ± 12.1ab | 83.5 ± 7.69a | 67.7 ± 11.3b |
| Day time in flight (%) | 88.1 ± 4.23a | 84.0 ± 9.26ab | 78.8 ± 9.02b | |
| Night time in flight (%) | 71.3 ± 20.1a | 83.0 ± 9.15a | 46.7 ± 17.1b | |
| Landings per hour | 0.67 ± 0.16ab | 0.46 ± 0.13a | 0.86 ± 0.16b | |
| Day landings per hour | 0.84 ± 0.25ab | 0.59 ± 0.12a | 1.21 ± 0.25b | |
| Night landings per hour | 0.52 ± 0.15a | 0.35 ± 0.19ab | 0.21 ± 0.11b | |
| Brooding | Time in flight (%) | 89.0 ± 5.77a | 84.1 ± 8.72a | 60.7 ± 11.5b |
| Day time in flight (%) | 91.4 ± 3.11a | 90.1 ± 4.04a | 69.8 ± 12.8b | |
| Night time in flight (%) | 87.0 ± 10.7a | 78.2 ± 14.9a | 43.5 ± 18.6b | |
| Landings per hour | 0.85 ± 0.28 | 0.60 ± 0.21 | 0.84 ± 0.41 | |
| Day landings per hour | 1.07 ± 0.38 | 0.83 ± 0.37 | 1.07 ± 0.48 | |
| Night landings per hour | 0.65 ± 0.24a | 0.37 ± 0.18b | 0.39 ± 0.36b |
Summary characteristics (Mean ± SD) of at-sea activity patterns of Laysan and black-footed albatrosses breeding at Tern Island, Northwest Hawaiian Islands, and Indian yellow-nosed albatrosses breeding at Amsterdam Island, southern Indian Ocean, during late incubation and brooding.
Different lowercase letters indicate significant differences (P < 0.05) among species; there were no significant differences between reproductive stages.
Field metabolic rates
Body mass differed between the three species studied; black-footed albatrosses were significantly heavier than Laysan albatrosses (P < 0.001), which were significantly heavier than yellow-nosed albatrosses (P = 0.002; Table 3). Total body water (%) did not differ significantly between Laysan and black-footed albatrosses, but each species of Hawaiian albatross had a lower percentage of total body water compared to yellow-nosed albatrosses (P < 0.001 for pair-wise tests). On average, albatrosses gained mass during the foraging trip but the change in mass did not differ between species and was highly variable among individuals (Table 3).
Table 3
| Laysan albatross | Black-footed albatross | Yellow-nosed albatross | |
|---|---|---|---|
| CO2 productionat−sea (mL g−1 h−1) | 0.96 ± 0.15 (14) | 0.92 ± 0.15 (14) | 1.03 ± 0.12 (15) |
| Absolute FMRat−sea (W) | 16.9 ± 3.04a | 20.6 ± 2.95b | 16.2 ± 2.68a |
| Mass-specific FMRat−sea (W kg−1) | 6.38 ± 0.70 | 6.43 ± 0.91 | 7.04 ± 0.85 |
| Mean body mass (kg) | 2.69 ± 0.34a | 3.22 ± 0.31b | 2.30 ± 0.20c |
| Total mass change (g) | 210 ± 223 | 80.0 ± 202 | 68.3 ± 156 |
| Percent daily mass change (%) | 2.88 ± 3.13 | 1.04 ± 2.27 | 0.77 ± 1.72 |
| Total body water (% initial body mass) | 46.8 ± 2.44a | 45.9 ± 4.09a | 53.7 ± 4.63b |
| Water influx rate (mL d−1) | 433 ± 176 | 458 ± 97.2 | 380 ± 138 |
| CO2 productionon−nest (mL g−1 h−1) | 0.35 ± 0.12 (4) | 0.50 ± 0.07 (4) | 0.42 ± 0.13 (3) |
| Absolute FMRon−nest (W) | 6.71 ± 1.91 | 10.1 ± 1.73 | 6.75 ± 2.19 |
| Mass-specific FMRon−nest (W kg−1) | 2.43 ± 0.81 | 3.44 ± 0.45 | 2.90 ± 0.89 |
Energy expenditure (Mean ± SD) of Laysan and black-footed albatrosses breeding at Tern Island, Northwest Hawaiian Islands, and Indian yellow-nosed albatrosses breeding at Amsterdam Island, southern Indian Ocean, during the brooding period.
Sample sizes are given in parentheses. Different lowercase letters indicate significant differences (P < 0.05) among species.
Mean absolute FMRat−sea (W) was greatest for black-footed albatrosses (P = 0.005, Laysan pair-wise test; P < 0.001, yellow-nosed pair-wise test), and similar for Laysan and yellow-nosed albatrosses (Table 3). Mean absolute FMRon−nest (W) did not differ between albatross species but sample sizes were low for this parameter (Table 3). Mass-specific FMRat−sea (W kg−1) and FMRon−nest (W kg−1) did not differ between species. The ratio of FMRat−sea to FMRon−nest was lowest for black-footed albatrosses (1.9), and similar for Laysan (2.6) and yellow-nosed albatrosses (2.4).
For each species, we investigated the relationship between at-sea behavior and mass-specific field metabolic rates, however, FMRat−sea (W kg−1) was not statistically related to foraging range, trip duration, transit rates, the percent time in flight, the number or frequency of landings, change in mass, or water influx rates.
We plotted the allometric relationship between FMR and body mass for albatrosses from this and other doubly labeled water studies to provide a mechanism for appropriately comparing energy expenditure among species (Figure 3; Shaffer, 2011). We found a significant effect of the genus Diomedea on the relationship between log-transformed FMR and body mass [β = 0.60, t(6) = 3.19, P = 0.02], therefore our discussion focuses on the allometric relationship of the smaller albatross species (solid line; Figure 3) rather than the line for all studied species (dashed line; Figure 3). We found that Hawaiian albatrosses during brooding fall below the regression line for smaller albatross species, whereas yellow-nosed albatrosses fall above this line (Figure 3).
Figure 3
Discussion
Comparative foraging behavior
During the incubation period, all three albatross species foraged within convergence zones between warm subtropical waters and cool subpolar waters (Figure 1) where productivity is regionally enhanced (Lutjeharms and Valentine, 1984; Barange et al.,
Hawaiian albatrosses spent more time in flight than yellow-nosed albatrosses, especially at night and during the brooding period. This is in agreement with our hypothesis, as we expected that spending more time in flight would be suitable for foraging in a low-productivity environment with unpredictable prey resources (Weimerskirch et al., 2005). Reliance on flight to travel between dispersed prey patches is seen in other tropical seabirds where greater flight proficiency is associated with lower productivity habitats (Ballance et al.,
Foraging energetics
Brooding Laysan and black-footed albatrosses did not differ in terms of body composition; however, both Hawaiian albatrosses demonstrated significantly lower total body water when compared to yellow-nosed albatrosses. Lower total body water suggests that Hawaiian albatrosses have comparatively greater lipid reserves (Reilly and Fedak, 1990; Ellis and Jehl,
Mean absolute FMRat−sea was greatest for black-footed albatrosses, and similar for Laysan and yellow-nosed albatrosses. Greater absolute FMRat−sea in black-footed albatrosses can be explained by larger body size (Nagy, 2005) and higher wing loading in this species (Suryan et al., 2008). Contrary to our prediction, Laysan and black-footed albatrosses did not exhibit lower mass-specific FMRat−sea compared to yellow-nosed albatrosses. We expected that Hawaiian albatrosses would minimize foraging costs by employing a comparatively economical foraging strategy in response to sparse, unpredictable local prey resources (Flint and Nagy,
We did not find significant relationships between FMRat−sea and foraging range, trip duration, transit rates, the percent time in flight, the number or frequency of landings, change in mass, or water influx rates within each species. As predicted, Hawaiian albatrosses spent more time in flight than yellow-nosed albatrosses, however, we were not able to detect a relationship between time in flight and energetic costs within species. During brooding, overall landing rates did not differ between species and were highly variable. Previous research using the doubly labeled water method demonstrated a relationship between energetic costs and landing rates in wandering albatrosses (Shaffer et al., 2001a), therefore we expected that landing rates would be related to energy expenditure within species in this study. The lack of a relationship between landing rates and field metabolic rates may be explained by the relatively smaller size of Hawaiian and yellow-nosed albatrosses (2–4 kg) compared to the larger wandering albatross (8–10 kg; Tickell, 1968).
While field metabolic rates of black-footed and yellow-nosed albatrosses have not been studied during incubation, Pettit et al. (1988) measured FMRat−sea and FMRon−nest of Laysan albatrosses at Tern Island during the incubation period. Estimates of FMRon−nest during incubation were similar to our estimates of FMRon−nest during brooding, however, estimates of FMRat−sea during incubation were higher than our estimates of FMRat−sea during brooding for all three species (Pettit et al., 1988; Figure 3). This contrasts with a study of wandering albatrosses, where FMRat−sea was higher during brooding, compared to the incubation period (Shaffer et al., 2003). Although estimated FMRat−sea was greater during incubation for Laysan albatrosses, activity patterns during incubation and brooding were similar (this study; Kappes et al., 2015). This provides further evidence that activity patterns do not relate directly to energy expenditure in this species, contrary to findings for wandering albatrosses (Weimerskirch et al., 2000; Shaffer et al., 2001a). Higher FMRat−sea during the incubation period could reflect effort directed at assimilating lipid stores while foraging at distant, preferred habitats (Welcker et al., 2009), so that adults are able to effectively provision young chicks while foraging in an oligotrophic marine habitat during brooding.
To further examine variation in energy expenditure among species, we evaluated the allometric relationship between FMR and body mass for smaller albatross species and examined where Hawaiian and yellow-nosed albatrosses fell in relation to the plotted regression line (Figure 3). We found that Hawaiian albatrosses during brooding fell below the regression line, whereas yellow-nosed albatrosses fell above this line (Figure 3). This indicates that Hawaiian albatrosses expend comparatively less energy at sea during brooding after accounting for species differences in mass, which may be related to foraging in an oligotrophic environment during this reproductive stage. It may also be related to the fact that Hawaiian albatrosses breed during boreal winter when winds are stronger, compared to conditions during the Indian Ocean austral summer when yellow-nosed albatrosses breed. Laysan albatrosses during incubation fall well above the regression line, indicating that this species expends comparatively more energy during this reproductive stage, which may be related to effort directed at assimilating lipid stores in distant, preferred habitats.
Conclusions
Among albatrosses, Hawaiian albatrosses are unique in that they are constrained to forage in a warm, oligotrophic marine environment during the energetically demanding brooding period. As hypothesized, Hawaiian albatrosses spent more time in flight than yellow-nosed albatrosses during brooding, a behavior suited for traveling between dispersed prey patches. Contrary to our predictions, we did not detect species differences in overall landing rates or mass-specific FMRat−sea during brooding, measures indicative of foraging energy expenditure. However, compared to yellow-nosed albatrosses, Hawaiian albatrosses had lower total body water (greater lipid reserves) and field metabolic rates that fell below the allometric relationship for studied albatross species, attributes which may reflect physiological adaptations of these species to foraging in a low-productivity environment. Given the relative lack of information on the physiological constraints of species movements (Hays et al., 2016), our comparative approach provides a valuable case study as to how a group of related species responds physiologically and behaviorally to differing environmental conditions and reproductive demands.
Statements
Data availability statement
Satellite tracking datasets generated from this research are available by request from the BirdLife Tracking Ocean Wanderers database (http://seabirdtracking.org).
Author contributions
All authors participated in study design and interpretation of results. MA and YT: collected tracking data; MA, DC, and SS: implemented the doubly labeled water technique in the field; MA: performed laboratory work, conducted data analysis, and implemented statistical analyses; MA: wrote the first draft of the manuscript, and all authors contributed substantially to revisions.
Funding
This research was part of the Tagging of Pacific Pelagics (TOPP) program, funded in part by the National Ocean Partnership Program (N00014-02-1-1012), the Office of Naval Research (N00014-00-1-0880 & N00014-03-1-0651), the Gordon and Betty Moore, David and Lucille Packard, and Alfred P. Sloan Foundations. MA was supported by a Fulbright grant to France, a Chancellor's Dissertation-Year Fellowship and a UCSC Regents Fellowship, and grants from the ARCS Foundation, the Earl H. Myers and Ethel M. Myers Trust, Friends of Long Marine Lab, the Society for Integrative and Comparative Biology, the STEPS Institute, and the UCSC Ecology & Evolutionary Biology department. Cambridge Isotope Laboratories, Inc. provided deuterium and oxygen-18 isotopes for this study as a research award. S & A Machine and Tool Co. generously provided overseas shipping costs of research supplies for use on Amsterdam Island.
Acknowledgments
We thank Jill Awkerman, Sarah Chisholm, Peter Kappes, Nicolas Mignot, Scott Seganti, and Jean-Baptiste Thiebot for invaluable assistance in the field, and Lindsay Young for conducting genetic sexing. We are grateful to the Hawaiian Islands National Wildlife Refuge, U.S. Fish and Wildlife Service, Department of the Interior, for logistic support and permission to conduct research on Tern Island; to L'Institut Polaire Français and Terres Australes et Antarctiques Françaises for supporting field activities on Amsterdam Island; and to the Fulbright Commission for supporting research on Amsterdam Island, and while in residence at Centre d'Études Biologiques de Chizé (CNRS).
Conflict of interest
The authors declare that the research was conducted in the absence of any commercial or financial relationships that could be construed as a potential conflict of interest. The reviewer GS and handling Editor declared their shared affiliation.
References
1
AlerstamT.HögstedtG. (1982). Bird migration and reproduction in relation to habitats for survival and breeding. Ornis Scand.13, 25–37. 10.2307/3675970
2
AshmoleN. P. (1971). Seabird ecology and the marine environment, in Avian Biology, eds FarnerD. S.KingJ. R. (London: Academic Press), 223–286.
3
BackusR. H. (1986). Biogeographic boundaries in the open ocean, in Pelagic Biogeography, Vol. 49, eds Pierrot-BultsA. C.van der SpoelS.ZahuranecB. J.JohnsonR. K. (UNESCO Technical Paper in Marine Science), 9–13.
4
BallanceL. T.PitmanR. L.ReillyS. B. (1997). Seabird community structure along a productivity gradient: importance of competition and energetic constraint. Ecology78, 1502–1518. 10.1890/0012-9658(1997)078[1502:SCSAAP]2.0.CO;2
5
BarangeM.PakhomovE. A.PerissinottoR.FronemanP. W.VerheyeH. M.Taunton-ClarkJ.et al. (1998). Pelagic community structure of the subtropical convergence region south of Africa and in the mid-Atlantic Ocean. Deep Sea Res. I45, 1663–1687. 10.1016/S0967-0637(98)00037-5
6
BirdLife International (2004). Tracking ocean wanderers: the global distribution of albatrosses and petrels, in Results from the Global Procellariiform Tracking Workshop, (1-5 September, 2003) (Gordon's Bay; Cambridge, UK: BirdLife International).
7
CharnovE. L. (1976). Optimal foraging, the marginal value theorem. Theor. Popul. Biol.9, 129–136. 10.1016/0040-5809(76)90040-X
8
ConnersM. G. (2015). Comparative Behavior, Diet, and Post-Breeding Strategies of Two Sympatric North Pacific albatross Species (Phoebastria sp.). Ph.D. dissertation, University of California, Santa Cruz.
9
ConnersM. G.HazenE. L.CostaD. P.ShafferS. A. (2015). Shadowed by scale: subtle behavioral niche partitioning in two sympatric, tropical breeding albatross species. Mov. Ecol.3, 28. 10.1186/s40462-015-0060-7
10
CostaD. P. (1991). Reproductive and foraging energetics of high latitude penguins, albatrosses and pinnipeds: implications for life history patterns. Am. Zool.31, 111–130. 10.1093/icb/31.1.111
11
CostaD. P. (1993). The relationship between reproductive and foraging energetics and the evolution of the Pinnipedia. Symp. Zool. Soc. Lond.66, 293–314.
12
CostaD. P.PrinceP. A. (1987). Foraging energetics of gray-headed albatrosses Diomedea Chrysostoma at Bird Island, South Georgia. Ibis129, 149–158. 10.1111/j.1474-919X.1987.tb03196.x
13
CostaD. P.ShafferS. A. (2008). Physiological constraints on the foraging ecology and energetics of albatrosses and other large seabirds, in 4th CPB Meeting in Africa: Mara 2008. Molecules to Migration: The Pressures of Life, eds MorrisS.VoslooA. (Bologna: Medimond Publishing).
14
CostaD. P.ShafferS. A. (2012). Seabirds and marine mammals, in Metabolic Ecology: A Scaling Approach, eds SiblyR. M.BrownJ. H.Kodric-BrownA. (Oxford: John Wiley & Sons, Ltd.), 225–233.
15
CrollD. A.MarinovicB.BensonS.ChavezF. P.BlackN.TernulloR.et al. (2005). From wind to whales: trophic links in a coastal upwelling system. Mar. Ecol. Prog. Ser.289, 117–130. 10.3354/meps289117
16
EllisH. I.JehlJ. R. (1991). Total body water and body composition in phalaropes and other birds. Physiol. Zool.64, 973–984. 10.1086/physzool.64.4.30157952
17
EmlenJ. M. (1966). The role of time and energy in food preference. Am. Nat.100, 611–617. 10.1086/282455
18
FauchaldP.ErikstadK. E.SkarsfjordH. (2000). Scale-dependent predator-prey interactions: the hierarchical spatial distribution of seabirds and prey. Ecology81, 773–783. 10.3354/meps231279
19
FernándezP.AndersonD. J. (2000). Nocturnal and diurnal foraging activity of Hawaiian albatrosses detected with a new immersion monitor. Condor102, 577–584. 10.1650/0010-5422(2000)102[0577:NADFAO]2.0.CO;2
20
FernándezP.AndersonD. J.SievertP. R.HuyvaertK. P. (2001). Foraging destinations of three low-latitude albatross (Phoebastria) species. J. Zool.254, 391–404. 10.1017/S0952836901000899
21
FlintE. N.NagyK. A. (1984). Flight energetics of free-living sooty terns. Auk101, 288–294.
22
FranksP. J. S. (1992). Sink or swim: accumulation of biomass at fronts. Mar. Ecol. Prog. Ser.82, 1–12. 10.3354/meps082001
23
FreitasC.LydersenC.FedakM. A.KovacsK. M. (2008). A simple new algorithm to filter marine mammal Argos locations. Mar. Mamm. Sci.24, 315–325. 10.1111/j.1748-7692.2007.00180.x
24
FridolfssonA.-K.EllegrenH. (1999). A simple and universal method for molecular sexing of non-ratite birds. J. Avian Biol.30, 116–121. 10.2307/3677252
25
GongY.KimS.AnD. H. (1993). Abundance of neon flying squid in relation to oceanographic conditions in the North Pacific. Int. N. Pac. Fish. Comm. Bull.53, 191–204.
26
GovoniJ. J.GrimesC. B. (1992). The surface accumulation of larval fishes by hydrodynamic convergence within the Mississippi River plume front. Cont. Shelf Res.12, 1265–1276. 10.1016/0278-4343(92)90063-P
27
GroscolasR.SchreiberL.MorinF. (1991). The use of tritiated water to determine protein and lipid utilization in fasting birds: a validation study in incubating great-winged petrels, Pterodroma macroptera. Physiol. Zool.64, 1217–1233. 10.1086/physzool.64.5.30156241
28
GuinetC.KoudilM.BostC.-A.DurbecJ. P.GeorgesJ. Y.MouchotM. C.et al. (1997). Foraging behaviour of satellite-tracked king penguins in relation to sea-surface temperatures obtained by satellite telemetry at Crozet Archipelago, a study during three austral summers. Mar. Ecol. Prog. Ser.150, 11–20. 10.3354/meps150011
29
HardingA.ParedesR.SuryanR.RobyD.IronsD.OrbenR.et al. (2013). Does location really matter? An inter-colony comparison of seabirds breeding at varying distances from productive oceanographic features in the Bering Sea. Deep-Sea Res. II94, 178–191. 10.1016/j.dsr2.2013.03.013
30
HarrisonC. S.HidaT. S.SekiM. P. (1983). Hawaiian seabird feeding ecology. Wildlife Wildl. Monogr.85, 1–71.
31
HaysG. C.ÅkessonS.GodleyB. J.LuschiP.SantidrianP. (2001). The implications of location accuracy for the interpretation of satellite-tracking data. Anim. Behav.61, 1035–1040. 10.1006/anbe.2001.1685
32
HaysG. C.FerreiraL. C.SequeiraA. M. M.MeekanM. G.DuarteC. M.BaileyH.et al. (2016). Key questions in marine megafauna movement ecology. Trends Ecol. Evol.31, 463–475. 10.1016/j.tree.2016.02.015
33
HothornT.BretzF.WestfallP. (2008). Simultaneous inference in general parametric models. Biometr. J.50, 346–363. 10.1002/bimj.200810425
34
HoustonA. I. (1993). The efficiency of mass loss in breeding birds. Proc. R. Soc. Lond. B254, 221–225. 10.1098/rspb.1993.0149
35
HuntG. L. (1997). Physics, zooplankton, and the distribution of least auklets in the Bering Sea - a review. ICES J. Mar. Sci.54, 600–607. 10.1006/jmsc.1997.0267
36
HuntG. L.RussellR. W.CoyleK. O.WeingartnerT. (1998). Comparative foraging ecology of planktivorous auklets in relation to ocean physics and prey availability. Mar. Ecol. Prog. Ser.167, 241–259. 10.3354/meps167241
37
HyrenbachK. D.FernandezP.AndersonD. J. (2002). Oceanographic habitats of two sympatric North Pacific albatrosses during the breeding season. Mar. Ecol. Prog. Ser.233, 283–301. 10.3354/meps233283
38
JouventinP.WeimerskirchH. (1990). Satellite tracking of wandering albatrosses. Nature343, 746–748. 10.1038/343746a0
39
KappesM. A.ShafferS. A.TremblayY.FoleyD. G.PalaciosD. M.BogradS. J.et al. (2015). Reproductive constraints influence habitat accessibility, segregation, and preference of sympatric albatross species. Mov. Ecol.3:34. 10.1186/s40462-015-0063-4
40
KappesM. A.ShafferS. A.TremblayY.FoleyD. G.PalaciosD. M.RobinsonP. W.et al. (2010). Hawaiian albatrosses track interannual variability of marine habitats in the North Pacific. Prog. Oceanogr.86, 246–260. 10.1016/j.pocean.2010.04.012
41
KeatingK. A. (1994). An alternative index of satellite telemetry location error. J. Wildl. Manage.58, 414–421. 10.2307/3809311
42
KeiperC. A.AinleyD. G.AllenS. G.HarveyJ. T. (2005). Marine mammal occurrence and ocean climate off central California, 1986 to 1994 and 1997 to 1999. Mar. Ecol. Prog. Ser.289, 285–306. 10.3354/meps289285
43
LevinsR. (1968). Evolution in Changing Environments: Some Theoretical Explorations. Princeton, NJ: Princeton University Press.
44
Lewin-KohN. J.BivandR. (2010). Maptools: Tools for Reading and Handling Spatial Objects. R Package Version 0.7-34.
45
LifsonN.McClintockR. (1966). Theory of use of the turnover rates of body water for measuring energy and material balance. J. Theor. Biol.12, 46–74. 10.1016/0022-5193(66)90185-8
46
LutjeharmsJ. R. E.ValentineH. R. (1984). Southern Ocean thermal fronts south of Africa. Deep Sea Res.31, 1461–1475. 10.1016/0198-0149(84)90082-7
47
MacArthurR. H.PiankaE. R. (1966). On optimal use of a patchy environment. Am. Nat.100, 603–609. 10.1086/282454
48
MacKasD. L.BoydC. M. (1979). Spectral analysis of zooplankton spatial heterogeneity. Science204, 62–64. 10.1126/science.204.4388.62
49
NagyK. A. (1980). CO2 production in animals: analysis of potential errors in the doubly labeled water method. Am. J. Physiol.238, R466–R473.
50
NagyK. A. (2005). Field metabolic rate and body size. J. Exp. Biol.208, 1621–1625. 10.1242/jeb.01553
51
OlsonD. B. (2001). Biophysical dynamics of western transition zones: a preliminary synthesis. Fish. Oceanogr.10, 133–150. 10.1046/j.1365-2419.2001.00161.x
52
OlsonD. B.BackusR. H. (1985). The concentrating of organisms at fronts: a cold-water fish and a warm-core ring. J. Mar. Res.43, 113–137. 10.1357/002224085788437325
53
OlsonD. B.HitchcockG. L.MarianoA. J.AshjianC. J.PengG.NeroR. W.et al. (1994). Life on the edge: marine life and fronts. Oceanography7, 52–59. 10.5670/oceanog.1994.03
54
OlssonO.BolinA. (2014). A model for habitat selection and species distribution derived from central place foraging theory. Oecologia175, 537–548. 10.1007/s00442-014-2931-9
55
OriansG. H.PearsonN. E. (1979). On the theory of central place foraging, in Analysis of Ecological Systems, eds HornD. J.StairsG. R.MitchellR. D. (Columbus, OH: Ohio State University Press), 155–177.
56
OrtizC. L.CostaD. P.Le BoeufB. J. (1978). Water and energy flux in elephant seal pups fasting under natural conditions. Physiol. Zool.51, 166–178. 10.1086/physzool.51.2.30157864
57
PearcyW. G.FisherJ. P.AnmaG.MeguroT. (1996). Species associations of epipelagic nekton of the North Pacific Ocean, 1978-1993. Fish. Oceanogr.5, 1–20. 10.1111/j.1365-2419.1996.tb00013.x
58
PennycuickC. J. (1982). The flight of petrels and albatrosses (Procellariiformes), observed in South Georgia and its vicinity. Philos. Trans. R. Soc. Lond. B300, 75–106. 10.1098/rstb.1982.0158
59
PennycuickC. J.CroxallJ. P.PrinceP. A. (1984). Scaling of foraging radius and growth rate in petrels and albatrosses (Procellariiformes). Ornis Scand.15, 145–154. 10.2307/3675955
60
PettitT. N.NagyK. A.EllisH. I.WhittowG. C. (1988). Incubation energetics of the Laysan albatross. Oecologia74, 546–550. 10.1007/BF00380052
61
PhalanB.PhillipsR. A.SilkJ. R. D.AfanasyevV.FukudaA.FoxJ.et al. (2007). Foraging behaviour of four albatross species by night and day. Mar. Ecol. Prog. Ser.340, 271–286. 10.3354/meps340271
62
PhillipsR. A.XavierJ. C.CroxallJ. P. (2003). Effects of satellite transmitters on albatrosses and petrels. Auk120, 1082–1090. 10.1642/0004-8038(2003)120[1082:EOSTOA]2.0.CO;2
63
PinaudD.CherelY.WeimerskirchH. (2005). Effect of environmental variability on habitat selection, diet, provisioning behaviour and chick growth in yellow-nosed albatrosses. Mar. Ecol. Prog. Ser.298, 295–304. 10.3354/meps298295
64
PinaudD.WeimerskirchH. (2005). Scale-dependent habitat use in a long-ranging central place predator. J. Anim. Ecol.74, 852–863. 10.1111/j.1365-2656.2005.00984.x
65
PolovinaJ. J.HowellE.KobayashiD. R.SekiM. P. (2001). The transition zone chlorophyll front, a dynamic global feature defining migration and forage habitat for marine resources. Prog. Oceanogr.49, 469–483. 10.1016/S0079-6611(01)00036-2
66
PykeG. H. (1984). Optimal foraging theory: a critical review. Annu. Rev. Ecol. Syst.15, 523–575. 10.1146/annurev.es.15.110184.002515
67
R Development Core Team (2010). R: A Language and Environment for Statistical Computing.Vienna: R Foundation for Statistical Computing.
68
ReadJ. F.LucasM. I.HolleyS. E.PollardR. T. (2000). Phytoplankton, nutrients and hydrography in the frontal zone between the Southwest Indian Subtropical gyre and the Southern Ocean. Deep Sea Res. I47, 2341–2368. 10.1016/S0967-0637(00)00021-2
69
ReillyJ. J.FedakM. A. (1990). Measurement of the body composition of living gray seals by hydrogen isotope dilution. J. Appl. Physiol.69, 885–891.
70
RicklefsR. E. (1983). Some considerations on the reproductive energetics of pelagic seabirds. Stud. Avian Biol.8, 84–94.
71
RussellR. W.HuntG. L.CoyleK. O.CooneyR. T. (1992). Foraging in a fractal environment: spatial patterns in a marine predator-prey system. Landsc. Ecol.7, 195–209. 10.1007/BF00133310
72
SchneiderD. C. (1990). Seabirds and fronts: a brief overview. Polar Res.8, 17–21. 10.3402/polar.v8i1.6798
73
ShafferS. A. (2011). A review of seabird energetics using the doubly labeled water method. Comp. Biochem. Physiol. A158, 315–322. 10.1016/j.cbpa.2010.07.012
74
ShafferS. A.CostaD. P.WeimerskirchH. (2001a). Behavioural factors affecting foraging effort of breeding wandering albatrosses. J. Anim. Ecol.70, 864–874. 10.1046/j.0021-8790.2001.00548.x
75
ShafferS. A.CostaD. P.WeimerskirchH. (2001b). Comparison of methods for evaluating energy expenditure of incubating wandering albatrosses. Physiol. Biochem. Zool.74, 823–831. 10.1086/323650
76
ShafferS. A.CostaD. P.WeimerskirchH. (2003). Foraging effort in relation to the constraints of reproduction in free-ranging albatrosses. Funct. Ecol.17, 66–74. 10.1046/j.1365-2435.2003.00705.x
77
ShafferS. A.CostaD. P.WeimerskirchH. (2004). Field metabolic rates of black-browed albatrosses Thalassarche melanophrys during the incubation stage. J. Avian Biol.35, 551–558. 10.1111/j.0908-8857.2004.03264.x
78
ShafferS. A.GabrielsenG. W.VerreaultJ.CostaD. P. (2006). Validation of water flux and body composition in glaucous gulls (Larus hyperboreus). Physiol. Biochem. Zool.79, 836–845. 10.1086/504611
79
SiblyR. M.BrownJ. H.Kodric-BrownA. (2012). Metabolic Ecology: A Scaling Approach.Oxford: John Wiley & Sons, Ltd.
80
SpeakmanJ. R. (1997). Doubly Labelled Water: Theory and Practice.London: Chapman and Hall.
81
SpearL. B.AinleyD. G. (1997). Flight speed of seabirds in relation to wind speed and direction. Ibis139, 234–251. 10.1111/j.1474-919X.1997.tb04621.x
82
SuryanR. M.AndersonD. J.ShafferS. A.RobyD. D.TremblayY.CostaD. P.et al. (2008). Wind, waves, and wing loading: morphological specialization may limit range expansion of endangered albatrosses. PLoS ONE3:e4016. 10.1371/journal.pone.0004016
83
SuryanR. M.SatoF.BaloghG. R.HyrenbachK. D.SievertP. R.OzakiK. (2006). Foraging destinations and marine habitat use of short-tailed albatrosses: a multi-scale approach using first-passage time analysis. Deep-Sea Res. II53, 370–386. 10.1016/j.dsr2.2006.01.012
84
TickellW. L. N. (1968). The biology of the great albatrosses, Diomedea exulans and Diomedea epomophora. Antarct. Res. Ser.12, 1–55.
85
TickellW. L. N. (2000). Albatrosses.New Haven, CT: Yale University Press.
86
WeimerskirchH. (2007). Are seabirds foraging for unpredictable resources?Deep-Sea Res. II54, 211–223. 10.1016/j.dsr2.2006.11.013
87
WeimerskirchH.CherelY. (1998). Feeding ecology of short-tailed shearwaters: breeding in Tasmania and foraging in the Antarctic?Mar. Ecol. Prog. Ser.167, 261–274. 10.3354/meps167261
88
WeimerskirchH.CherelY.Cuenot-ChailletF.RidouxV. (1997). Alternative foraging strategies and resource allocation by male and female wandering albatrosses. Ecology78, 2051–2063. 10.1890/0012-9658(1997)078[2051:AFSARA]2.0.CO;2
89
WeimerskirchH.GaultA.CherelY. (2005). Prey distribution and patchiness: factors in foraging success and efficiency of wandering albatrosses. Ecology86, 2611–2622. 10.1890/04-1866
90
WeimerskirchH.GuionnetT. (2002). Comparative activity pattern during foraging of four albatross species. Ibis144, 40–50. 10.1046/j.0019-1019.2001.00021.x
91
WeimerskirchH.GuionnetT.MartinJ.ShafferS. A.CostaD. P. (2000). Fast and fuel efficient? Optimal use of wind by flying albatrosses. Proc. R. Soc. Lond. B267, 1869–1874. 10.1098/rspb.2000.1223
92
WeimerskirchH.LysP. (2000). Seasonal changes in the provisioning behaviour and mass of male and female wandering albatrosses in relation to the growth of their chick. Polar Biol.23, 733–744. 10.1007/s003000000144
93
WeimerskirchH.SalamolardM.SarrazinF.JouventinP. (1993). Foraging strategy of wandering albatrosses through the breeding season: a study using satellite telemetry. Auk110, 325–342.
94
WelckerJ.HardingA. M. A.KitayskyA. S.SpeakmanJ. R.GabrielsenG. W. (2009). Daily energy expenditure increases in response to low nutritional stress in an Arctic-breeding seabird with no effect on mortality. Funct. Ecol.23, 1081–1090. 10.1111/j.1365-2435.2009.01585.x
95
WilsonR. P.WeimerskirchH.LysP. (1995). A device for measuring seabird activity at sea. J. Avian Biol.26, 172–175. 10.2307/3677067
96
YatsuA.ShimadaH.MurataM. (1993). Distributions of epipelagic fishes, squids, marine mammals, seabirds and sea turtles in the Central North Pacific. Int. N. Pac. Fish Comm. Bull.53, 111–146.
Summary
Keywords
Laysan albatross, black-footed albatross, Indian yellow-nosed albatross, foraging behavior, activity patterns, satellite tracking, doubly labeled water, energetics
Citation
Antolos M, Shaffer SA, Weimerskirch H, Tremblay Y and Costa DP (2017) Foraging Behavior and Energetics of Albatrosses in Contrasting Breeding Environments. Front. Mar. Sci. 4:414. doi: 10.3389/fmars.2017.00414
Received
19 September 2017
Accepted
01 December 2017
Published
15 December 2017
Volume
4 - 2017
Edited by
Graeme Clive Hays, Deakin University, Australia
Reviewed by
Gail Schofield, Deakin University, Australia; Yannis Peter Papastamatiou, Florida International University, United States
Updates

Check for updates
Copyright
© 2017 Antolos, Shaffer, Weimerskirch, Tremblay and Costa.
This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY). The use, distribution or reproduction in other forums is permitted, provided the original author(s) or licensor are credited and that the original publication in this journal is cited, in accordance with accepted academic practice. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.
*Correspondence: Michelle Antolos michelle.antolos@gmail.com
†Present Address: Michelle Antolos, Department of Fisheries and Wildlife, Oregon State University, Corvallis, OR, United States
This article was submitted to Marine Megafauna, a section of the journal Frontiers in Marine Science
Disclaimer
All claims expressed in this article are solely those of the authors and do not necessarily represent those of their affiliated organizations, or those of the publisher, the editors and the reviewers. Any product that may be evaluated in this article or claim that may be made by its manufacturer is not guaranteed or endorsed by the publisher.